Teknolojinin her alanında ortaya konulan buluşlara verilen koruyucu nitelikteki patent ve patent tescil süreci oldukça önemlidir. Detaylı bir takip dönemini beraberinde getiren bu süreçte işinin uzmanı kişilerle çalışmanız gerekir. Böylece buluşunuzu güvence altına alabilir, bir başkasının izinsiz kullanımının önüne geçebilirsiniz. Bu noktada patent tescili ile ilgili destek alabileceğiniz uzman bir ekip arayışı içinde olduğunuzda Markiz Patent güvenilir bir adrestir.
Teknolojide yaşanan umut verici gelişmeler birçok yenilikle tanışmamızı mümkün hale getirmektedir. Öte yandan buluş olarak adlandırılan bu yeniliklerin ortaya konulmasıyla birlikte taklit edilme veya izinsiz kullanılma gibi risklerle karşılaşılması da olasıdır. Bu yüzden teknoloji alanında ortaya koyduğunuz yeniliği koruma altına almak, sizin açınızdan faydalı bir adım olacaktır. Ancak buluş olarak nitelendirilen bir yeniliğin patentini alabilmek için söz konusu buluşun bazı özellikleri taşıması gerekir. 6769 sayılı sınai mülkiyet kanunun 82.maddesinden hareketle bu şartlar patent alımına konu olan buluşun yeni, sanayiye uygulanabilir ve buluş basamağı içeriyor olması gerektiği şeklindedir. Bu şartları yerine getiren bir buluş için patent tescil işlemleri başlatılabilir. Bu açıdan patent tesciliyle ilgili olarak sizi nasıl bir sürecin beklediğini merak edebilir ve bu doğrultuda nasıl bir yol izleyeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Kuşkusuz başarılı bir tescil işleminde danışacağınız ve sonrasında desteğini alacağınız kişiler büyük rol oynayacaktır. Bu sebeple profesyonel ekiplerle çalışmayı tercih etmelisiniz.
Patent tescil süreci ile ilgili detaylara geçmeden önce patent tescil işleminin ne olduğundan bahsetmek yararlı olacaktır. Patent buluşlar için bir tür koruma belgesi olup, sahibine yasal anlamda güvence sağlamaktadır. Patent tescil ise bu belgenin alımını içeren tüm süreci kapsayan işlemlerdir.
Bakıldığında patent tescili kritik detaylar içeren ve önem verilmesi gereken bir süreci işaret etmektedir. Bu tescil işleminin sahibine birçok yönden faydası bulunmaktadır. Tescil işlemi ile birlikte belirtilebilir ki patent sahibinden izinsiz bir eylem gerçekleştirilememektedir. Yine o patenti alınan buluşun izinsiz ticareti yapılamamaktadır. Bu açıdan daha önce bahsedilen şartlar çerçevesinde yeni, teknik anlamda yapılabilir nitelikteki ve buluş basamağı içeren her buluşun patenti alınabilmekte ve böylece yasal anlamda o buluş korunabilmektedir.
Patent tescili ile birlikte buluşunuzu 20 yıl süreyle koruma altına alabilirsiniz. Bu zaman dilimi içerisinde buluşunuzla ilgili her konuda sizin izniniz gerekmektedir. Bu yüzden buluş sahibi kişi veya kuruluşlar patent tescil işlemlerini yapmaya öncelik vermelidir. Böylece haklarını güvence altına alabileceklerdir.
Sağladığı güvence nedeniyle patent alımı buluş sahibi için oldukça avantajlıdır. Bu yüzden birçok kişi bu yola başvurmakta ve süreçlerini başlatmaktadır. Bu sürecin nasıl ilerlediğini merak eden birçok kişi için söylenebilir ki Türkiye’de patent tescil süreci birkaç adımı içerir. Bu adımlara sırasıyla yer verilmek istenildiğinde tarifname, istemler, özet ve resimlerden oluşan tarifname takımı ile resmi patent başvurusunun yapılması ilk aşamayı oluşturmaktadır. Ardından 6769 sayılı kanun esas alınarak yapılacak şekilsel inceleme ve tekniğin mevcut durumu hakkında gerçekleştirilecek resmi araştırma bu sırayı takip etmektedir. Burada şekilsel inceleme aşamasında red ve itiraz ihtimallerinin de olduğunu ayrıca belirtmek gerekir.
Söz konusu adımları takiben red ve itiraz ihtimalleri saklı olmak kaydıyla patentlenebilirlik kriterleri esas alınarak resmi inceleme gerçekleştirilir. Bu incelemenin ardından sürecin devamında tescil kararı gelmektedir. Burada da yine yayın (6 Ay), itiraz, kabul veya red ihtimalleri mümkündür. Ayrıca 6769 sayılı sınai mülkiyet kanununa göre çalışanların buluşları ile ilgili de önemli kararlara varılmıştır. Buna göre bir işletme çalışanının buluşunu sahiplenebilmektedir ancak karşılığında o çalışana patentin geliri ve değeriyle orantılı olmak üzere gerekli ücreti vermelidir. Böylece buluş sahibi olan çalışanın haklarının korunması amaçlanmaktadır.
Patent denildiğinde karşımıza çıkan bir başka kavram faydalı modeldir. Faydalı model bir tür patent çeşididir. Ancak her ülkede bulunmamaktadır. Faydalı modelde de bakıldığında buluşun yeni ve sanayiye uygulanabilir olması şartı aranır. Bu koruma belgesi de sahibine belli haklar tanır. Türkiye’de faydalı modeller 10 yıllık bir korumayı kapsar. Yine Türkiye’de faydalı model tescil süreci birkaç aşamayı barındırır. Faydalı model tarifname takımıyla resmi başvuru gerçekleştirilir. Şekilsel incelemenin ve tekniğin mevcut durumunu belirten resmi yenilik araştırmasının yapılması sürecin devamını oluşturur. Burada da tıpkı patent tescilinde olduğu gibi red ve itiraz ihtimalleri bulunmaktadır. Ardından yine yayın (3 Ay), red ve itiraz edilme olasılıkları saklı olmak üzere tescil kararı gerçekleşmektedir.
Bütün bu bilgiler çerçevesinde siz de patent tescil süreci ve faydalı model konusunda uzmanlaşmış Markiz Patent ekibi ile çalışmayı tercih edebilirsiniz. Yenilikçi yaklaşımlarıyla değer yaratan sektördeki buluş sahiplerinin haklarını güvence altına almasında başarıyla destekleyici bir rol üstlenen ekibimiz butik hizmet anlayışıyla hareket etmektedir. Bu açıdan patent tescili ile ilgili olarak siz de bize ulaşmak için 0(212) 347 62 55 numaralı telefonu kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz markiz@markiz.com.tr adresine mail gönderiminde de bulunabilirsiniz. Sizlerin güvenebileceği bir adres olarak sizlere hizmet vermekten büyük memnuniyet duyacağımızı belirtmek isteriz.
Patent tescil süreci gerçekten detaylı bir iş. Ancak Markiz Patent ekibiyle herşey oldukça kolay....